„Ha a Tisza-part mesélni tudna...” - Decemberi foglalkozásvázlat

2015. december 11.

2015-12-10, csütörtök

Bemelegítő játékok:

1. Kacsintós párkereső:

A párok egymás mögé, kettős körben állnak fel. Az egyedül maradt játékos a belső körbe (vagy a kör közepére) áll. Feladata: párt kell szereznie – kacsintással. A belsők (ha éppen rákacsintott a „szólista”) felé szaladnának, a külsőknek viszont az a feladatuk, hogy megakadályozzák a szökést, átkarolják induló párjukat. (Akit időben elkaptak – az érintés is elég -, az visszalép a helyére.) Ha viszont valaki megszökött, a hoppon maradt játékos belép a belső körbe és a továbbiakban ő próbál kacsintással párt szerezni. Az „elcsábított” játékosnak az előző kacsingató mögé kell állnia (a külső körbe). A szerepek így állandóan cserélődnek.

2. Játszma szabálya

Egyvalaki kimegy a teremből. A bent maradók megyegyeznek valamilyen szabályban – a kérdező feladata ennek kitalálása. Például a csoport úgy válaszol a feltett kérdésekre, hogy a fiúk mindig igazat mondanak, míg a lányok hamis válaszokat adnak. Vagy: a válaszokat az ábécé soron következő betűjével kezdik (az elsőt a-val, a másodikat b-vel stb.). A kérdező mindenkinekfeltesz egy kérdést, s a kapott válaszok alapján próbálja megfejteni az adott játék szabályát.

Színjátszós játékok:

3. Családi ebéd

Tabló készítése 4 db kiscsoportban: A festmény minden szegmensét: a viszonyokat, nézéseket, mimikát is ki kell dolgozni. „Mindennek jelentése van!”

4. Asszociációs játék

Miért szeretünk itt élni? Mi az, amit nem szeretünk?

5. Esemény, aminek szemtanúja voltam

Az esemény elmesélése körben és a meghatározó figurák körülírása vagy eljátszása.

6. Engem, ha kívülről néznek, mit látnak rólam egy helyzetben?

Elmesélés vagy eljátszás, mozgás. Egy olyan mondat kitalálása ebben a szituációban, amit biztos, hogy nem gondolnának rólam.

7. Kamerás

Saját személyes történet elmesélése a kamerába /Stoppos /Lavina

 

2015-12-10, csütörtök

Bemelegítő játékok:

1. Gyilkosos

Körben állunk csukott szemmel. A játékvezető kijelöli a gyilkost a váll megszorításával. Ezután a térben járkálunk és a gyilkos katintással „öl”. Ha valaki meghalt magában el kell számolnia 3 másodpercig és látványosan meg kell halnia (kiül a játékból). Mindenki egy gyanúsítási lehetőséggel élhet. Egyszerre két embernek kell gyanúsítania, 3-ra rámutatniuk a vélt gyilkosra. Ha nem ugyanarra a személyre mutatnak akkor kiestek. Ha eltalálják, nyertek és lelepleződött a gyilkos.

2. Számolás hangsúlyosan:

Körben állunk, s az első négy számot mondjuk egymás után úgy, hogy közülük mindig csak az egyik legyen hangsúlyos. A hangsúly minden ismétlődés alkalmával eggyel továbbkerül:

1234 / 1234 / 1234 / 1234 stb.

3. Kinevetős:

Egymással szemben helyezkedik el a két csapat. Az egyik a komolyak csapata. Nekik nem szabad nevetniük, de még mosolyogniuk sem. A másik a vidámak csapata. Feladatuk, hogy a komolyakat megnevettessék. Ennek érdekében – a jó izlés határain belül -, a másik csapat játékosainak megérintése nélkül, minden eszközt igénybe vehetnek. Aki a komolyak közül elnevette magát, kiáll a sorból. Ha a komolyak valamennyien elnevették magukat, akkor a vidámak győztek. Ezután csere: a vidámaknak irtelen meg kell komolyodniuk és fordítva.

Színjátszós játékok:

4. Telepi történetek 5 képben

Tablók készítése 4 kiscsoportban: egy megtörtént esetet/anekdotát kell elmesélni 5 képben. A képek megjelenítése után egy csapattag elmeséli a történetet.

5. Tegnapi történetek közül a 3 legérdekesebb történet kiválasztása előzetesen.

3 csoportban dolgozunk rajta, 10 mondatos történetté alakítjuk.

6. A kiválasztott mondatokkal a csoport tagjai elmondják a másik három csoportnak a történetet úgy, hogy beosztják egymás között a mondatokat.

7. A csoport közös történetét a csoport egyik tagja elmesélni,miközben bizonyos pontokat a többiek képben megjelenítenek

8. A megjelenített képek közül egy képet kiválasztanak és eljátszanak.

9. Találkozási pont

3 csoportban kitalálni, hogy mi a találkozási pont: pl. egy pad. Hol van, és mi történik ott általában?

10. Ezen a kitalált helyszínen olyan páros, hármas jelenetek készítése, amiknek fontosságuk, drámaiságuk van.

11. „Ha a Tisza-part mesélni tudna...”

Rövid történet egy-egy helyszínről 4 csoportban.