A kártyavár alappillérei - Februári foglalkozásvázlat

2016. február 19.

2016-02-18, csütörtök

 

1. Kínai foci - labdajáték

Körben állunk, terpeszben, úgy, hogy összeérjenek a lábaink. A labda középen a földön, csak ütni, gurítani szabad, kézzel megállítani nem. A cél, hogy gólt üssünk a terpeszben állók között. Aki gólt kap, kiesik, így szűkül a kör.

2. Vírusfogó

A labda a vírus, akihez hozzáérintik elkapja a vírust. Mindenki menekül a labdától. A fertőzöttek dobálják egymás között a labdát, de akinél a labda van, nem mozdulhat, úgy kell valakihez hozzá érintenie a labdát. Az nyer, aki nem kapta el a vírust.

3. Beszédtechnikai gyakorlatok

Helyes légzés gyakorlása, a hang hosszú kitartása 's', 'sz', 'h' hangokkal. Ismert versrészlet elmondása egy levegővel

4. Hangerősség gyakorlat

Egy valaki áll a többiekkel szemben. Az a feladata, hogy a Menj el! mondatot olyan erőteljesen mondja, hogy a többiek távolodjanak tőle. A hangos, érthető beszéd és a kiabálás különbözőségére mutat rá így a gyakorlat.

5. A tömeg

2 ember áll egymással szemben a tér távoli pontján egy széken. Beszélgetnek egymással, a szituációt megadhatja a játékvezető. Például szomszédok, piaci kofák, vagy kamaszok, stb. beszélgetnek egymással, úgy, hogy közben gesztikulálnak is. A többiek, mint tömeg közöttük, mondatonként utánozza vissza eltúlozva a szövegeket és gesztusokat.

6. Az elkészített házi feladat megnézése

A gyerekek egy dalt írtak és zenésítettek meg.

7. Jelenetek készítése

A csapat tagjai 3 fős csoportokban dolgoznak. Témaként olyan alapfogalmakból válogattunk, melyeket ők gyűjtöttek, amik fontos alappillérei a múltkori "kártyavárnak", az életnek. A fogalmak, amelyekkel dolgoztunk:

  • lelkiismeret
  • büszkeség
  • őszinteség
  • kitartás
  • összetartás
  • bizalom

Olyan jeleneteket kértünk tőlük, melyekben ezek a fogalmak ideálisan jelen vannak, felismerhetőek.

 

2016-02-19, péntek

 

1. Mindenki mindenki ellen fogó

Össze-vissza szétszóródnak a játékosok a térben. Ha két ember összenéz és tekintettel megegyeznek, valakit körbefoghatnak. Ha ez sikerül, a középső ember kiesik.

2. Bumm! - Jesse James-koncentrációs játék

Körben állunk, a játékvezető középen. Ha valakire rámutat és rálő egy Bumm-mal, annak le kell gyorsan guggolni, majd felállni. Közben a két szomszédjának egymásra kell lőnie egy hangos Bumm-mal. Gyorsasági játék, kiesésre is játszható.

3. Koncentrációs feladat: 5 és többszörösei

A játékosok körben állnak. Számolunk 1-től 50-ig, mindenki a ráeső, következő számot. Az 5-ös és többszörösére eső játékosnak bumm-ot kell mondani. A játék nehezíthető, például a 7 és többszöröseivel, vagy számolás közben helycserével.

4. Tegnapi jelenetek folytatása, újragondolása instrukciók alapján

5. Házi feladat

Azt kértük a következő alkalomra a gyerekektől, hogy olvasgassanak verseket. Találjanak egy olyan 4 soros részletet, amivel tudnak azonosulni, amelyben megtalálják magukat! Ezt a 4 sort tanulják is meg és gondolkodjanak abban is, hogy a térben hol, milyen helyzetben szeretnék majd elmondani.