"...Nem értem, eddig minden olyan tökéletes volt..." - Novemberi foglalkozásvázlat

2015. november 20.

2015-11-19, csütörtök, 14.00-16.00

1. Hogy vagy? Milyen tárgyhoz hasonlítanád magad?

2. Ház, gyerek, vihar

Két ember összekapaszkodik, ők alkotják a házat. Kettőjük között a földön ül egy játékos, ő a gyerek. Egy ember kimarad a játékból, aki ha kimondja, hogy ház, akkor a két házat alkotó játékosnak tovább kell állnia, másik gyerekhez kell kapcsolódnia. Ha a kint álló azt mondja, gyerek, akkor az ülő játékosoknak, újabb házakba kell menekülniük. Ha elhangzik az a szó, hogy vihar, akkor mindenkinek újabb formációkat kell felvenni, választva az előbb említettek közül. A szavakat bekiabálónak az a dolga, hogy valakinek a helyére beálljon, így újabb játékos mondhatja a kifejezéseket.

3. Naplórészletek

A drámatanárok felolvassák a gyerekeknek az általuk írt naplórészleteket, miközben Rita és Matyi, a két szereplő tárgyait viszik be a térbe. A végére látunk egy-egy képet Matyiról és Ritáról, ahogy a saját tárgyaik körül helyezkednek el. Ritától elhangzik egy mondat:

"...Nem értem, eddig minden olyan tökéletes volt... ő volt a tökéletes bátyj... most pedig már semmi sem tökéletes... egyszer csak kiborult... nem tudom, most mi lesz..."

4. Négy csoportban jelenetek készítése

Lány bátyjával való viszonyát próbáljuk ábrázolni, amikor még

  • harmonikusan éltek
  • valami megbomlott
  • megtörtént a robbanás

5. Két csoportban a fiúról és a lányról való gondolkodás

Matyi: beavatás – zenére
Rita: szerelem – zenére 

Tervezett feladatok, amik kimaradtak:

  • Számos koncentráció
  • Szerelem elvesztése: jelenet, mely végén forrószékben lehet kérdezni a lánytól

 

2015-11-20, péntek, 7.30-9.30

1. Fogójáték virágnevekkel

Ha nem tudsz virágnevet mondani, akkor megfoghatnak. Ekkor terpeszben kell állnod, ha valaki hátulról előre átmászik a lábad között, akkor újra játékba kerülsz.

2. Őrjáték

A csoport egységesen áll szembe a játékvezetővel, aki csak a mozgásra érzékeny. Ha figyeli a csapatot, mozdulatlanná kell válni, ha elfordul, el kell indulniuk megérinteni egy széket, majd visszaérkezni a startvonalhoz. A játékvezető, mint őr, nevettetheti is őket. Az a célja, hogy minél többen megmozduljanak, és akit mozogni lát, azt szoborrá változtatja. Két társ a vállának megérintésével oldhatja fel a szobrot, természetesen akkor, mikor az őr hátat fordít. Akkor győz a csapat, ha minden tagja megérintette a széket, nem marad szobor közülük a játéktérben és visszaérnek a házba.

3. Saját leírásaik bemutatása

Matyihoz és Ritához további tulajdonságokat írtak a gyerekek a múltkor, ezeket felolvasták.

4. Beszélgetés

Az előző nap készített jelenetek, etűdök elemzése – ezek kapcsán milyen új információkat tudtunk meg a szereplőinkről? Miben változtak az eddig megbeszéltekhez képest?

5. Jelenetkészítés

Problémás kamasz témára, az általuk írt naplórészletekből vett idézetek felasználásával.
3 csoport Matyival, 2 csoport Ritával foglalkozik. A belső munka folyamán jeleneteket készítenek, ezek után ezekből egy erős képet kiválasztva 4 mondatba sűrítik, összegzik a jelenetüket.

Megtekintés:

Zenére Matyi elkezdi olvasni a naplóját, s mintha megjelenítődnének ezek a történetek az életéből, úgy jönnek sorra ezek a képek, mondatok egymás után. Ritánál ugyanez. A naplót olvasó Ritát és Matyit a színész-drámatanárok játszották, így téve folytonossá a gyerekek által készített sűrített tablókat.

6. Szerelem elvesztése

Színházi jelenetet mutatnak a színész-drámatanárok, mely Rita naplójából készült. A jelenet végén Rita meglátja, ahogy barátja másik lánnyal csókolózik. A végén azt látjuk, hogy Rita tépelődik, majd kiszól a gyerekek felé, hogy most mit csináljon? Elkezdenek beszélgetni a helyzetről. – Forró szék konvenció alkalmazása

7. Fórumszínház

Ahhoz, hogy utánajárjunk egy ilyen ügynek, mit kellene tenni? Mit lehet tenni egy ilyen helyzetben? 
Felmerülő ötleteket kipróbáljuk, ez segíti egy probléma többszempontú vizsgálatát.

8. Újra kaptak házi feladatot a gyerekek búcsúzóul

Jelenetek készítése az alábbi naplóbejegyzésekre:

  • „Utálom, ha olyan emberek szólnak bele az életembe, akiknek semmi köze hozzá!” - Matyi jelenete
  • „Igen, az őszinteség néha fáj!” - Matyi jelenete
  • „Büszke vagyok erre a helyzetre, mert itt ki tudtam állni magamért” - Rita jelenete
  • „Ma fantasztikus dolog történt velem...” - Rita jelenete